Wat is Horeca

Laten we eerst beginnen met het begrip Horeca. Horeca is niets anders dan de samenvoeging van eerste twee letters van woorden hotel, restaurant en café. Horeca omvat zodoende de bedrijfstak van alle diensten die horen bij hotels, restaurants en cafés. Maar wat dacht je van een ijssalon, lunchroom, theetuin, snackbar, bed & breakfast of de sportkantine. Het valt tegenwoordig al snel geheel of gedeeltelijk onder de noemer horeca.

De horeca is, vaak per gemeente, onderverdeeld in verschillende categorieën. Van lichte horeca zoals bijvoorbeeld een ijssalon tot zware horeca. Onder de laatste categorie horen bijvoorbeeld vaak discotheken en nachtclubs. Je kunt je voorstellen dat laatstgenoemde tot meer overlast zorgt dan een horecagelegenheid uit de eerste categorie. Daarom wordt er onderscheid gemaakt en mag je niet zomaar overal iedere horeca-activiteit uitoefenen.

Stap 1: Schrijf een goed ondernemingsplan

Elke onderneming begint met een goed ondernemingsplan. Hierin doe je onderzoek naar de haalbaarheid van jouw plannen. Je doet onder andere marktonderzoek, maakt een financieel plan en je vertelt meer over jezelf als ondernemer en je bedrijfsidee. Juist bij het starten van een horecagelegenheid in de gemeente Purmerend is een ondernemingsplan van groot belang. Vaak ga je langdurige verplichtingen aan zoals huur- of pachtcontracten en/of is er financiering nodig voor bijvoorbeeld de inrichting van een horecazaak. Het plan schrijf je natuurlijk ook voornamelijk voor jezelf zodat je precies weet wat je wilt en gaat doen. Kijk op deze pagina voor meer informatie over het schrijven van een ondernemingsplan.

Stap 2: Ga op zoek naar de perfecte locatie

Voor een horecagelegenheid is de locatiekeuze van groot belang. In jouw ondernemingsplan heb je jouw horecaconcept uitgewerkt en weet je welke locatie hier het beste bij past. Kies je als vestigingsplaats in de gemeente Purmerend voor een pand in een winkelgebied of ga jij je juist vestigen in een buitengebied voor een goede bereikbaarheid en bijvoorbeeld gratis parkeergelegenheid. Wees kritisch want de vestigingsplaats van jouw horecabedrijf bepaalt in grote mate het succes van de horecaonderneming. 

Bestemmingsplan

Heb je één of meerdere locaties op het oog om jouw horecabedrijf in Purmerend te starten? Controleer dan altijd het bestemmingsplan. In dit plan staat namelijk beschreven welke bedrijfsactiviteiten er op een bepaald adres zijn toegestaan. Bestemmingsplannen in Purmerend zijn te raadplegen via ruimtelijkeplannen.nl.

"Voor het starten van een horecagelegenheid zijn er diverse gemeentelijke vergunningen noodzakelijk."

Partners

Agenda

13 mei

Ondernemen en belastingen

19.30 uur
Online
Online

Stap 3: Vraag de juiste vergunningen aan

Voor het starten van een horecagelegenheid zijn er diverse gemeentelijke vergunningen noodzakelijk. Denk eens aan een exploitatievergunning, omgevingsvergunning en een terrasvergunning. Een exploitatievergunning is eigenlijk de officiële toestemming van de gemeente om een horecazaak te mogen runnen op een bepaalde locatie. De gemeente Purmerend bepaalt zelf aan welke voorwaarden horecabedrijven in hun gemeente moeten voldoen. Ook kunnen er aanvullende regels staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Lees hier meer over het aanvragen van horeca vergunningen in de gemeente Purmerend.

Deze vergunningen hebben voornamelijk betrekking op wetgeving rondom ruimtelijke ordening. Deze en andere wetgeving op het gebied van bijvoorbeeld bouw en milieu is per 1 januari 2024 gebundeld in de Omgevingswet. Gemeenten krijgen hierbinnen de ruimte om omgevingsplannen 'globaler en flexibeler' in te richten dan bestemmingsplannen. Het doel is dat gemeenten 1 omgevingsplan maken voor hun gebied. In de nabije toekomst zullen de bestemmingsplannen opgaan in een omgevingsplan. Voor meer informatie kan je terecht op het Omgevingsloket.

Stap 4: Verdiep je in de wetten en regels

Of je nu als horecaondernemer gaat starten in de gemeente Purmerend of in een andere gemeente, binnen de horecabranche gelden er vele wetten en regels. In veel gevallen ga je binnen jouw horecazaak werken met voedsel en ga je bijvoorbeeld ook alcohol verkopen. In dat geval krijg je te maken met regels omtrent voedselveiligheid (HACCP) en het aanvragen van een alcoholvergunning. Om deze vergunning aan te vragen heb je onder andere een SVH-verklaring Sociale Hygiëne nodig. Alleen dan mag je alcohol schenken en verkopen in de gemeente Purmerend. Uiteraard dient ook je horecapand te voldoen aan de eisen van bijvoorbeeld de brandweer en veilig te zijn voor publiek en personeel. Vaak krijg je hierbij ook te maken met een (verplichte) risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E).

Conclusie

Bezin eer gij begint! Oftewel bereid je goed voor als je gaat starten als horecaondernemer in de gemeente Purmerend. Zoals je hebt kunnen lezen komt er veel kijken bij het opstarten van een horecagelegenheid. Je moet voldoen aan vele eisen, je gaat vaak direct verplichtingen aan en je hebt veelal een financiering nodig. Begin altijd eerst met het schrijven van een goed ondernemingsplan (stap 1). Zo maak je de juiste keuze en krijg je ook inzicht in de winstgevendheid en haalbaarheid van jouw plannen om te starten als horecaondernemer.

Over de gemeente Purmerend

Purmerend is een stad en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland. Op 1 januari 2022 zal de gemeente Beemster in de gemeente Purmerend worden opgenomen. Purmerend kent zeven wijken. De oudere wijken zijn het Centrum, Overwhere, Wheermolen en de Purmer-Noord. Nieuwere wijken zijn de Gors, Purmer-Zuid en de Weidevenne. De gemeente Beemster omvatte de dorpen Middenbeemster (hoofdplaats), Noordbeemster, Westbeemster en Zuidoostbeemster.

Bidbook | Groei mee met Purmerend

Groei staat centraal in dit bidbook. Want het is de constante groei van Purmerend die jou en je zaak helpt groeien in onze binnenstad. Maar wat is de betekenis van groei? Dit en meer lees je in dit inspirerende bidbook.

Nieuws

BTW-aangifte doen over het eerste kwartaal? Zet 30 april als deadline in je agenda!

12-04-2024

Ben je een startende ondernemer en moet je btw-aangifte doen over het eerste kwartaal? Zorg dan dat je btw-aangifte- en betaling uiterlijk 30 april binnen zijn.

Terug naar overzicht