Van bijstandsuitkering naar eigen bedrijf

Het succesvol starten van een eigen bedrijf vanuit een bijstandsuitkering is zeker mogelijk. Het is natuurlijk heel mooi om met een goed bedrijfsidee zelf inkomen te gaan genereren. Vele anderen zijn je al voorgegaan en hebben hun ondernemersdroom kunnen realiseren. Een belangrijke eerste stap om succesvol te zijn als ondernemer is een goede voorbereiding. Wil je in het algemeen weten waar je als startende ondernemer op moet letten? Lees dan het artikel: ‘Succesvol starten als ondernemer in Purmerend'.

Ondernemen met behoud van bijstandsuitkering

Onder bepaalde voorwaarden kan je vanuit de bijstand starten met een zelfstandig beroep of bedrijf. Jouw gemeente bepaalt zelf welke regels er voor jou als inwoner gelden. Heb je plannen om vanuit de bijstand te gaan ondernemen? Ga dan altijd eerst in gesprek met jouw contactpersoon binnen de gemeente Purmerend.

In de gemeente Purmerend kan je een informatiegesprek aanvragen met een medewerker van het ondernemersloket. Dit loket maakt onderdeel uit van de organisatie Zaffier. Een medewerker van het Zelfstandigenloket kan je meer vertellen over de voorwaarden om recht te hebben op begeleiding, uitkering en/of bedrijfskrediet binnen de Bbz.

"Sommige gemeenten bieden startende ondernemers vanuit een bijstandsuitkering een voorbereidingsperiode. In deze periode krijg je dan bijvoorbeeld intensieve begeleiding of scholing voor het opstarten van je eigen bedrijf. "

Voorbereidingsperiode

Sommige gemeenten bieden startende ondernemers vanuit een bijstandsuitkering een voorbereidingsperiode. In deze periode krijg je dan bijvoorbeeld intensieve begeleiding of scholing voor het opstarten van je eigen bedrijf.

In de gemeente Purmerend zijn er ook mogelijkheden om ondersteund te worden bij het starten van je eigen bedrijf. Maak, zoals hierboven beschreven, een afspraak voor een vrijblijvend informatiegesprek met een medewerker van het Zelfstandigenloket. In dit gesprek zal onder andere worden gekeken of en welke vorm van begeleiding voor jou als startende ondernemer beschikbaar is.

In de meeste gevallen zal er een ondernemingsplan geschreven moeten worden om te bepalen of jouw bedrijfsidee voldoende levensvatbaar is. Waar nodig kan op basis van dit plan ook een BBZ-aanvraag gedaan worden. BBZ staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ). De gemeente beslist uiteindelijk of en in welke vorm je BBZ krijgt.

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) in Purmerend

De BBZ is een landelijke regeling voor zowel startende als gevestigde ondernemers. In het kort betekent deze regeling dat jij als startende ondernemer tot maximaal 36 maanden een beroep kan doen op (behoud van) een uitkering. Ook is het mogelijk een bedrijfskrediet aan te vragen indien er een financiering nodig is om jouw onderneming op te starten. Een goed ondernemingsplan vormt altijd de basis om gebruik te maken van de mogelijkheden binnen de BBZ. Lees hier meer over de BBZ en overleg altijd met jouw contactpersoon binnen de gemeente Purmerend (Team Zelfstandigen) wat de verdere mogelijkheden en voorwaarden. Wil je weten of je mogelijk in aanmerking komt voor een vorm van Bbz? Doe dan de check op www.krijgikbbz.nl.

Startersloket Purmerend

Wil jij je als inwoner van Purmerend meer weten over het ondernemerschap? Goed nieuws! De gemeente Purmerend is aangesloten bij het Startersloket. Zo kan je als inwoner kosteloos deelnemen aan onze online trainingen (zie agenda) en gebruik maken van bijvoorbeeld het praktische stappenplan en onze uitgebreide kennisbank.

Over de gemeente Purmerend

Purmerend is een stad en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland. Op 1 januari 2022 zal de gemeente Beemster in de gemeente Purmerend worden opgenomen. Purmerend kent zeven wijken. De oudere wijken zijn het Centrum, Overwhere, Wheermolen en de Purmer-Noord. Nieuwere wijken zijn de Gors, Purmer-Zuid en de Weidevenne. De gemeente Beemster omvatte de dorpen Middenbeemster (hoofdplaats), Noordbeemster, Westbeemster en Zuidoostbeemster.

Blijf op de hoogte!

Als startende ondernemer volg je natuurlijk alle relevante ontwikkelingen. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Agenda

13 mei

Ondernemen en belastingen

19.30 uur
Online
Online
Terug naar overzicht