Het aantal faillissementen nam eveneens flink toe. Maar liefst 3.300 bedrijven gingen over de kop, een toename van 64%. Het totale aantal bedrijven in Nederland steeg in 2023 met 5%, vooral door het hoge aandeel zzp’ers.

Deze cijfers komen naar voren uit het Jaarrapport Bedrijvendynamiek van de Kamer van Koophandel. Op 1 januari 2024 waren er 2.522.782 ondernemingen in het Handelsregister ingeschreven. Een jaar eerder waren dit er 2.395.231. Het aandeel zzp’ers bij de start van dit jaar was 68,1%, waar dit begin 2023 66,7% was. Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan de Tilburg School of Economics and Management: “Het aantal bedrijven blijft toenemen, maar de groei vlakt wel duidelijk af. Met name de stijging van het aantal stoppers is opvallend. Al met al zijn dit duidelijke signalen van een afkoelende economie.”

Opvallend is de daling van het aantal starters in de gezondheidszorg (-17%) in 2023 en tegelijkertijd de sterke toename van het percentage stoppers in de zorg: 21% ten opzichte van 2022. De horecasector heeft het ook niet gemakkelijk. Knoben: “De concurrentie is groot, niet alleen met andere horecabedrijven, maar ook van bezorgdiensten en supermarkten. Daardoor is het vaak lastig om de prijzen te verhogen, terwijl de kosten zoals huren, salarissen en energie wel oplopen. De marges staan daardoor onder druk en dus vallen er relatief veel bedrijven uit.”

De Bouwnijverheid kende in het afgelopen jaar een uittocht. Er was in 2023 geen toename van het aantal starters. Aan de andere kant nam het aantal stoppers met 19% toe. Knoben: “De bouw lijkt last te hebben van beperkingen in de nieuwbouw. De vraag naar nieuwe huizen is enorm, maar vanwege vergunningsproblemen en kostenstijgingen wordt er maar beperkt gebouwd.”

Bron: KvK

Trainingen

Iedere maand verzorgen wij informatieve trainingen die voor jou gratis zijn te volgen zijn als inwoner van deze gemeente. Via onderstaande knop vind je een actueel overzicht van alle komende trainingen.

Terug naar overzicht