Btw staat voor: Belasting over de Toegevoegde Waarde. Btw is de belasting die je betaalt over je omzet. Als ondernemer moet je over ieder product of dienst btw berekenen afhankelijk van het tarief. Vervolgens doe je als ondernemer per maand, kwartaal of jaar aangifte en betaal jij de btw. Btw die je zelf moet betalen over je zakelijke kosten mag je aftrekken.
Het algemene btw-tarief is op dit moment 21%. Dit geldt voor alle diensten en goederen die niet vrijgesteld zijn. Voor een beperkt aantal goederen of diensten geldt het btw-tarief van 9% of zelfs 0%. Voorbeelden van het btw-tarief voor 9% diensten vind je hier.
Wanneer je goederen exporteert of opslaat in een douane-entrepot, hanteer je het 0% btw-tarief. Het 0% btw-tarief geldt ook voor diensten met grensoverschrijdende activiteiten, zoals internationaal personenvervoer. Dit wordt ook wel een intracommunautaire levering genoemd.
Btw betaal je altijd over je omzet. De omzet ontstaat doordat jij btw berekent over de prijs en alle bijkomende kosten van de producten en of diensten die jij levert aan de klanten. In een aantal gevallen mag je als ondernemer geen btw berekenen over de goederen of diensten die je levert. Dit geldt bijvoorbeeld bij kinderopvang, fysiotherapeut, verzekeringen en de diensten van begrafenisondernemers. In de meeste gevallen mag je dan de btw als kosten aftrekken bij de berekening van je winst voor de inkomstenbelasting.
Wanneer je een zakelijke uitgave doet, moet je ook btw betalen. Dit wordt voorbelasting genoemd. De btw over de zakelijke uitgaven kun je als voorbelasting aftrekken bij je aangifte. Hier zijn ook een aantal uitzonderingen: btw over de kosten voor vrijgestelde goederen en diensten is bijvoorbeeld niet aftrekbaar.
In Nederland doe je de btw-aangifte met E-herkenning of DigID (voor eenmanszaak). Dit kan via het ‘belastingdienst zakelijk’ of een softwarepakket.
Je kunt hieronder het Handboek Ondernemen downloaden van de Belastingdienst. In dit handboek vind je meer informatie over het urencriterium en informatie over belastingen, bijdragen en premies.
Download hier de meest recente versie van het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst en lees handige tips, informatie en handvatten om succesvol te ondernemen. Klik hier voor de versie van vorig jaar bij onze downloads.
We hebben natuurlijk allemaal wel eens een regenboog gezien. Een wonderlijk en kleurrijk fenomeen. Heel vaak wordt er bij het zien van een regenboog gezegd dat er een pot goud aan het einde te vinden is. Helaas is dit niet het geval. In deze blog leg ik uit wat het regenboogsyndroom inhoud en wat dit te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.