Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Heb je nog voornemens en voldoende financiële middelen om te investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen. Overweeg dan om dit nog in 2022 te doen en maak gebruik van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA kan worden toegepast over investeringen in bedrijfsmiddelen vanaf €450,-. Bij een totaal van meer dan € 2.401,- aan investeringen geldt bijvoorbeeld een aftrek van 28%. Lees hier meer over de KIA.

Jaarruimte pensioen

Vergeet niet om de jaarruimte te benutten bij het opbouwen van de oudedagsvoorziening. Om de jaarruimte over een belastingjaar te berekenen, moet gebruik worden gemaakt van de gegevens van het voorgaande belastingjaar. Dus de jaarruimte over 2022 wordt berekend met de gegevens van 2021. En kijk ook even of je nog onbenutte ruimte hebt uit voorgaande jaren. Dit noemt men de reserveringsruimte.

Afschaffing FOR

De fiscale oudedagsvoorziening (FOR) wordt vanaf 2023 afgeschaft. In 2022 kan je nog wel (boekhoudkundig) deze voorziening aanvullen. Neem contact op met je boekhouder of financieel specialist om de opgebouwde FOR in jouw bedrijf op de juist manier te benutten. Bijvoorbeeld door deze af te storten naar een lijfrenterekening.

Uren- en kilometerregistratie

Zorg ervoor de je administratie over het jaar 2022 op orde is. Een goede registratie van je directe- en indirecte uren is van belang om bijvoorbeeld aan te tonen dat je voldoet aan het urencriterium. Als je hieraan voldoet pas dan de zelfstandige aftrek toe in de aangifte inkomstenbelasting 2022. In 2023 gaat deze aftrek namelijk weer verder omlaag. Ook een sluitende kilometerregistratie is belangrijk. Dit in verband met bijvoorbeeld een mogelijk bijtelling en/of het juist opvoeren van de vervoerskosten bij zakelijk gebruik van een privéauto. Download hier onze handige uren- en kilometerregistratie voor 2022 en 2023

Voldoende reserveren

In 2023 ga je pas inkomstenbelasting betalen over het boekjaar 2022. Zorg ervoor dat je hiervoor alvast voldoende geld reserveert. Via onze netto besteedbare inkomen calculator krijg je een goed beeld van hoeveel belasting je gaat betalen over de winst in 2022. 

Belangrijke wijzigingen inkomstenbelasting 2023

Tariefverlaging

Tot slot richten we onze blik op 2023 dan kunnen we weer een aantal belastingwijzigingen verwachten. Belangrijk om te weten is dat het basistarief voor de inkomstenbelasting in 2023 omlaag gaat. Deze eerste schijf daalt van 37,07% naar 36,96%. Dit tarief geldt voor alle inkomens tot € 73.031 (in 2022 tot € 69.398). 

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek gaat in 2023 verder omlaag. In 2023 kan je nog maar € 5.030 aftrekken van je winst.

Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering (Zvw)

Als ondernemer betaal je ook een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet (Zvw). Het percentage voor het bepalen van deze eigen bijdrage gaat in 2023 omlaag van 5,5% naar 5,43% over maximaal € 66.956. 

Onbelaste kilometervergoeding

De onbelaste kilometervergoeding gaat omhoog van € 0,19ct naar € 0,21ct. Maak je als startende ondernemer gebruik van je privé auto voor zakelijke ritten, dan mag je het aantal zakelijke kilometers in 2023 vermenigvuldigen met € 0,21ct. Het totaalbedrag kan je opvoeren als vervoerskosten binnen de exploitatiebegroting.

Agenda

13 mei

Ondernemen en belastingen

19.30 uur
Online
Online

Netto inkomen calculator

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als startende ondernemer? Bereken dan jouw besteedbaar inkomen via onderstaande calculator.

Blogger:

Frank Baltes

Frank is een ervaren ondernemersadviseur. Geen vraag of casus is hem te gek. Vanuit Frank zijn rol als adviseur schrijft hij regelmatig een inspirerende blog om jou als (startende) ondernemer te informeren.

Terug naar overzicht