Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

5 tips om als ondernemer jouw creativiteit aan te wakkeren

Mariska Vermeulen
27 mei 2021

Je kent ze vast wel, van die mensen met eindeloze ideeën. Die voor ieder probleem een oplossing kunnen verzinnen. Die vooraan staan met nieuwe initiatieven. Hoe komen ze toch aan al die ideeën, zal je je misschien afvragen? Wat als ik jou vertel dat creativiteit iets is wat je kunt ontwikkelen en aanwakkeren?

Soms zit je in een situatie als ondernemer waarvan je denkt: hoe kan ik hiermee omgaan. Het is dan super waardevol als je jouw innerlijke creatieve ondernemer kunt “aanzetten”, toch? Dit is hoe je dat doet!

1. Creëer de juiste omgeving

Midden in de rotzooi, of terwijl er klanten in en uit lopen? Dat is niet de omgeving waar je even lekker kunt gaan brainstormen met jezelf. Wellicht ervaar je zelf ook wel eens dat de beste ideeën komen op de momenten dat je met héél iets anders bezig bent. Je kunt dit dus ook bewust opzoeken. Vraag eens een collega ondernemer of je eens bij hem of haar van een ruimte gebruik mag maken, of ga de natuur in met een picknickmandje. Natuurlijk neem je iets mee om op te schrijven…

2. Laat je gedachten de vrije loop

Vaak wil je je gedachten meteen sturing geven. Er komt iets in je op en je eerste reactie is “Nee, dat heb ik al een keer gedaan, dat werkte niet”. Maar wat als die ene gedachte je weer op een nieuw idee kan brengen? Sta jezelf daarom toe om jouw gedachten de vrije loop te laten. Een goede methode hiervoor is door gewoon alles op te schrijven wat in je opkomt, zonder oordeel. Zonder filter. Je kunt dit doen in de vorm van een mindmap, of gewoon door een waterval aan ideeën en gedachtes op te schrijven.

3. Zet je hersenen aan het werk

Bijna alles wat we doen elke dag, gaat op de automatische piloot. Gelukkig maar, want anders zouden we helemaal gek worden van elke beslissing die we moeten nemen. Maar op het moment dat je jouw creatieve brein wilt activeren, is het goed om juist even iets helemaal anders te doen. Probeer bijvoorbeeld eens met je andere hand een tekst op te schrijven, of van een vel papier achter je rug (zonder te kijken dus..!) een olifant te vouwen. Wedden dat je brein even wakker geschud wordt!

4. Vraag een ander eens om hulp

“Je kan een probleem niet oplossen, met dezelfde mindset als waarin het is ontstaan.” Je bent ook maar een mens. Het kan daarom een echte eye-opener zijn als iemand anders eens met je meedenkt. Misschien niet eens een ondernemer, misschien zelfs niet uit dezelfde branche! Doe eens gek, en vraag of iemand met je wil brainstormen over een bepaald onderwerp. Ik weet zeker dat je van die “aha!”-ingevingen zult ervaren.

5. Verander het plan, niet het doel

Als de weg van A naar B niet lukt, kan je dan misschien via E er wel komen? Ga eens terug naar de tekentafel, en kijk eens naar het doel. Jouw droombusiness als uitgangspunt nemen, is daarin het belangrijkste. Waarom doe je eigenlijk wat je doet? En als dat het doel is, welke andere wegen zijn er dan nog, die je nu niet neemt? Soms zijn we te gericht op het originele plan, waardoor we het plan boven het doel zetten.

Mariska Vermeulen

Mariska is professioneel dromenvanger voor ondernemers. Zij gelooft dat alles mogelijk is, en het is haar missie om zoveel mogelijk dromen om te zetten naar de werkelijkheid. Je bent niet voor niets gaan ondernemen, maar heb je nu ook die droombusiness neergezet zoals je wilt? Haar kracht ligt in het begeleiden van ondernemers van die droom voor ooit, naar een concreet plan voor nu. Mariska’s coaching achtergrond is NLP, waardoor ze jou kan helpen om belemmerende patronen en overtuigingen inzichtelijk te maken en aan te pakken.

Meer weten over Mariska? Kijk op haar site: MNGme.nl.

Regionale kennispartners

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2022

Vanaf vandaag krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Je mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

Heropening samenleving zorgt voor fors meer cateringbedrijven

Er waren in mei 61 procent meer startende bedrijven in de horeca dan in dezelfde maand vorig jaar. Die stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de eventcatering, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) woensdag. Volgens hoogleraar Erik Stam heeft dat alles te maken met het wegvallen van de coronamaatregelen.

Lees meer