Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Strop dreigt voor pas gestarte zzp’er

26 maart 2020

Zzp’ers die door de coronacrisis geen inkomsten meer hebben, kunnen een uitkering krijgen van maximaal €1500 per maand zonder vermogens- en partnerinkomenstoets. Dit geldt mogelijk niet voor ondernemers die op of na 01-01-2020 zijn gestart. „Heel zuur”, vindt fotografe Dominique Raadman uit Doetinchem. „Als ik mijn bedrijf een dag eerder had ingeschreven, had ik wel hulp gekregen.”

Na jaren als hobbyfotograaf te hebben gewerkt, hakte Raadman eind 2019 de knoop door. Ze kocht twee dure camera’s, lenzen, lampen en liet een professionele website maken. In totaal een investering van circa €7500. Op 1 januari 2020 schreef zij zich in bij de Kamer van Koophandel. „De eerste twee maanden draaide ik voor een starter redelijk goed; er kwam maandelijks €2500 binnen”, vertelt de fotografe die zich vooral richt op baby- en bruidsfotografie. „Voor april, mei en juni stond mijn agenda ook al aardig vol. Maar vrijwel alles is inmiddels geannuleerd.”

Bijstand

Raadman heeft bij diverse instanties aangeklopt, maar kan nergens terecht. „Ik lig er al dagen wakker van. Mensen wijzen naar de reguliere bijstandsregeling, maar daar kan ik niet op terugvallen omdat mijn partner een baan heeft.” Het gezin telt vier kinderen en het inkomen van haar echtgenoot is €200 te hoog om aanspraak te kunnen maken op de reguliere BBZ. „Zijn inkomen is niet genoeg voor een gezin van zes, maar ik zit ook niet te wachten op reguliere bijstand. Mijn bedrijf is levensvatbaar. Ik heb opdrachten tot zeker eind oktober.”

Het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) heeft het probleem aangekaart bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. „Ondernemers die dit jaar met goede vooruitzichten een bedrijf zijn begonnen en in geldnood zitten, moeten geholpen worden”, meent PZO-directeur Margreet Drijvers. De precieze uitwerking van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) wordt een dezer dagen gepresenteerd, maar het lijkt erop dat het ministerie vasthoudt aan de datum van voor 01-01-2020.

Drijvers benadrukt dat de regeling bedoeld is voor zzp’ers die het zonder steun niet kunnen bolwerken. „Het is niet de bedoeling dat je je hand ophoudt als je als zzp’er een dure auto, veel geld uit beleggingen of een partner hebt met voldoende inkomsten. We moeten er voor zorgen dat de regeling beschikbaar komt voor mensen die het echt nodig hebben. Die zonder deze steunmaatregel hun hypotheek niet kunnen betalen en geen brood kunnen kopen.”

Buffer

Voor Martijn Pennekamp van Startersplatform Ikwordzzper.nl maakt de coronacrisis duidelijk dat er iets moet veranderen bij zzp’ers. „De snelheid waarmee ze in de problemen komen, laat zien dat veel ondernemers niet over een buffer beschikken. Als startersadviseur raad ik ondernemers altijd aan een buffer voor zeker drie maanden aan te houden. Voor velen is immers het afsluiten van een AOV ook te duur, dus wat als je ziek wordt?”

Raadman zegt haar buffer juist in haar bedrijf te hebben gestoken: „Ik heb veel geld geïnvesteerd, had voldoende opdrachten, maar nu sta ik met lege handen. Ik begrijp dat je als zzp’er risico’s neemt, maar ik vind niet dat je verschil kunt maken tussen iemand die in december 2019 is begonnen of iemand die op 1 januari 2020 is begonnen.”

Joeri Goede van Stichting Startersloket is het daarmee eens. „De inschrijvingsdatum van een bedrijf is arbitrair. Ondernemers zijn vaak al maanden met de voorbereidingen bezig voor ze de stap naar de Kamer van Koophandel maken.”

Bron: De Financiële Telegraaf 

Vragen?

Heb je specifieke vragen omtrent de mogelijkheden bij de gemeente m.b.t. de tijdelijke ondersteuning? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws. 

ContactformulierRegionale kennispartners

Blog

Hangen in de muziek | Hoe dat je kan helpen bij de verkoop van een product, dienst én jezelf


5 tips om als ondernemer jouw creativiteit aan te wakkeren


Lees meer

Nieuws

Kabinet komt met bijna 2,2 miljard euro extra steun voor ondernemers

Het kabinet gaat ondernemers extra steunen vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. In totaal wordt hiervoor bijna 2,2 miljard euro voor uitgetrokken. Zo keert de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) terug. Ook wordt de tegemoetkoming vaste lasten uitgebreid.

KVK Signaleert: Sterke stijging zzp beveiligers

De afgelopen vijf maanden hebben veel meer particuliere beveiligers zich als zzp’er in het handelsregister ingeschreven. Het aantal ondernemingen in de particuliere beveiliging groeit al jaren en vooral bij zzp’ers. Van 3.157 op 1 januari 2019 tot 5.026 op 1 november 2021. Op 1 juni 2021 waren dit er nog 4.791.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Kennisbank Lees meer
Aanvraag tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in Purmerend
Aanvraag Bijzonder uitstel van belasting
Extra hulp voor ondernemers in Purmerend
Hoe bepaal ik het inkomen voor de Tozo aanvraag als zzp'er in Purmerend?
Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) in de gemeente Purmerend
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)
Aanvullende regelingen voor de Horeca, Detailhandel en Evenementenbranche
Starten met het stappenplan van het Startersloket
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer