Stap 1: Schrijf een ondernemingsplanJe wilt je eigen bedrijf starten en je hebt vast al een idee wat je wilt gaan doen. Maar hoe maak je dit idee concreet? Juist, met een ondernemingsplan! Het maken van een ondernemingsplan is belangrijk om goed inzicht te krijgen in jouw plannen. Een goede voorbereiding begint met een goed plan
Kortom: het ondernemingsplan geeft je inzicht in de haalbaarheid van jouw plannen. Wees bij het schrijven van het plan wel kritisch. Een belangrijke voorwaarde is dat je jezelf een eerlijke spiegel voorhoudt. Het maken van een ondernemingsplan is een investering in tijd en energie, maar loont zeker de moeite! Het schrijven van een ondernemingsplan doe je voornamelijk voor jezelf. Jouw idee krijgt op deze manier steentje voor steentje vorm. Ook is het plan de basis voor het eventueel aanvragen van een financiering.Een succesvolle start van jouw bedrijf valt of staat namelijk met het hebben van een gedegen plan. BouwstenenEen ondernemingsplan bestaat in de basis uit een aantal bouwstenen waarmee jouw bedrijf tot stand komt. Invulling geven aan een ondernemersplan kan op diverse manieren, maar de vaste onderdelen die je er in terug ziet zijn:
1. De ondernemerDit deel van het ondernemingsplan gaat over jou zelf. Vertel iets over jouw achtergrond, je ervaring en wat jouw ambities zijn. Breng ook in kaart wat jouw sterke en zwakke punten zijn en hoe je hier als ondernemer mee omgaat. In stap 2: Test jezelf gaan we hier nader op in. 2. Bedrijf en marktOmschrijf je bedrijfsidee in begrijpelijke taal. En stel jezelf eens de vragen: Waarom wil je starten als zelfstandig ondernemer? En welk doel heb jij voor ogen? Zet de plannen voor jouw bedrijf duidelijk op papier en verdiep je goed in de markt waarin je actief gaat zijn. Welke ontwikkelingen zijn er? Wat doet de concurrentie en wie zijn jouw klanten? Om dit goed in kaart te brengen en je inzichten te vergoten doe je marktonderzoek! 3. OrganisatieOp basis van voorgaande stappen kan je gericht werken aan je marketingplan. Hierin beschrijf je onder andere gedetailleerd wat je gaat aanbieden (product/ dienst), welke prijzen of tarieven je gaat hanteren, hoe je met je doelgroep(en) gaat communiceren. Denk in dit deel ook na over bijvoorbeeld:
4. Het financiële planEen financiële plan is van groot belang in deze oriënterende fase. Als startende ondernemer denk je wellicht snel aan winst. Logisch maar het begint echter allemaal met voldoende omzet. Hierover betaal je wel of geen btw en hiervan betaal je je inkoop en alle vaste lasten van jouw bedrijf. Het bedrag helemaal onder aan de streep is winst uit onderneming, waarover je vervolgens na correctie van bijvoorbeeld bepaalde aftrekkosten, nog inkomstenbelasting moet betalen. Vergeet ook niet de kosten voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenvoorziening mee te rekenen om te weten wat je straks kan gaan besteden. Maak dus een realistische prognose en voorkom dat jij met jouw bedrijf in de problemen komt. Hulp nodig? Klik hier voor een online berekening. Ondernemingsplan voorbeeldZie je als een berg op tegen het schrijven van jouw ondernemingsplan? Er is zeker geen reden tot paniek! Online is genoeg informatie te vinden om jou hierbij te helpen. Op zoek naar een voorbeeld van een ondernemingsplan? Download hieronder een voorbeeld of maak gebruik van ons werkdocument: Ondernemingsplan op A4. Wil je persoonlijke begeleiding bij het schrijven van jouw plan klik dan hier. Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:
Download:
|
agendaData ophalen ...
KennisbankKennisbank |