Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Extra hulp voor ondernemers in Purmerend

Naast de landelijk aangekondigde maatregelen heeft de Gemeente Purmerend extra maatregelen getroffen om ondernemers nog beter te helpen deze moeilijke tijden door te komen. Hieronder lees je welke maatregelen dit zijn.

De gemeente Purmerend heeft besloten extra maatregelen te treffen om ondernemers te ondersteunen

Extra maatregelen Gemeente Purmerend

Betaling gemeentelijke belastingen

Heeft u als gevolg van de coronacrisis problemen om uw gemeentelijke belastingen tijdig te betalen? Laat het niet op z’n beloop! Neem contact op met het team Belastingen van de gemeente. Dan kunnen we samen met u kijken of we een passende regeling kunnen treffen. Het team Belastingen is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur via (0299) 452 870.

Purmerendse terrassen in de winter?

Ook als gemeente hopen we dat de horeca weer snel open mag. Als horecaondernemer staat uw hoofd er op dit moment wellicht niet naar, maar we willen u wel graag wijzen op de mogelijkheid om de komende drie jaar terras te voeren van 1 november tot 1 maart. Gasten kunnen dus het hele jaar door buiten op het terras eten en drinken. Er worden wel eisen gesteld aan de uitstraling van eventuele terrasschotten en aan de plaatsing van het terras. Als de ruimte vergund is aan bijvoorbeeld marktkooplieden of evenementen, kan het terras niet worden geplaatst. De plaatsing van een terras in de wintermaanden is mogelijk op de Koemarkt, maar ook op andere plekken in Purmerend kunnen ondernemers dit aanvragen door een mail te sturen aan vergunningen@purmerend.nl. Over 2020 en het eerste kwartaal 2021 is geen precario verschuldigd. Daarna geldt een gereduceerd tarief voor de wintermaanden.

Bezorgen en afhalen blijft voorlopig toegestaan

De horeca is nog steeds dicht. Afhalen en bezorgen blijven toegestaan. Hiervoor gelden wel regels, die u hier kunt vinden.

1,5 meter coach

Zolang 1,5 meter de norm is, moet uw winkel en – na de gedeeltelijke lockdown – ook uw terras of restaurant zo ingericht zijn dat uw klanten anderhalve meter afstand kunnen houden van elkaar en dat u en uw personeel veilig kunnen werken. Dat kan soms best ingewikkeld zijn. Daarom wil de gemeente u daarbij helpen. De gemeente heeft een 1,5-metercoach aangesteld, die u adviseert bij het inrichten van de openbare buitenruimte, zoals uw terras of de buitenzijde van uw winkel. Als u een afspraak met de coach wilt inplannen, kunt u een e-mail sturen naar ondernemersloket@purmerend.nl met vermelding van uw telefoonnummer en adres en een globale omschrijving van uw vraag.

Geen precario

Eén van de maatregelen is dat in Purmerend ook in het eerste kwartaal van 2021 geen precario in rekening wordt gebracht. Ondernemers en winkeliers met een terras of uitstalling op de stoep hoeven hiervoor dit kwartaal geen geld aan de gemeente te betalen.

Marktgelden

Voor marktkooplieden, die tijdens de lockdown op de markt mogen staan, verlaagt de gemeente de marktgelden met 50%. Aan marktkooplieden die vanwege de maatregelen niet op de markt mogen staan, worden uiteraard geen marktgelden in rekening gebracht. Deze regeling geldt voor het eerste kwartaal van 2021.

Toeristenbelasting

Ook in het eerste kwartaal hoeven zorgmedewerkers die van een hotelkamer gebruik maken, om daardoor niet van huis naar het werk en vice versa te hoeven reizen, geen toeristenbelasting te betalen.

Lokale en landelijke platforms bemiddelen bij tijdelijk werk

Door de coronacrisis zit in een aantal sectoren, zoals de horeca en de evenementensector, (een groot deel) van het personeel op de bank. Terwijl in andere sectoren, zoals de zorg, extra hulp juist hard nodig is. In een brief aan de horeca en evenementensector hebben de gemeente Purmerend en gemeente Beemster ondernemers gevraagd te inventariseren of zij personeelsleden in dienst hebben, die nu graag even in een andere sector aan de slag willen. Het WerkgeversServicePunt (WSP) wil hier graag in bemiddelen. Lees hier de volledige brief met alle informatie en voorwaarden.

Naast het lokale initiatief kunnen horecamedewerkers zich hier aanmelden als zij beschikbaar zijn voor werk in de zorg. Dit is een initiatief van Stichting Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam (SIGRA) om horeca en zorg met elkaar te koppelen. Zowel werknemers als ondernemers kunnen via dit platform informatie krijgen over het eventueel verrichten van werk voor/in zorgstellingen. Ook het platform NL Werkt Door kan werknemers en ondernemers helpen in het vinden van nieuw (tijdelijk) werk of personeel.

Coronadashboard

Om beter inzicht te krijgen in de lokale impact van corona op de werkgelegenheid, het aantal faillissementen, het aantal aanvragen van ondernemers voor financiële steun en meer, is er voor Purmerend een coronadashboard ontwikkeld. Hier kan je als ondernemer snel en eenvoudig zien wat tot nu toe de meetbare effecten op de economie in Purmerend. 

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws. 

ContactformulierNieuws

Demissionair kabinet zet streep door coronasteunpakketten

De steunpakketten houden na september definitief op. Het demissionaire kabinet zet een streep door de generieke coronasteun, maar houdt nog wel een vinger aan de pols bij een paar sectoren en zelfstandigen.

Opnieuw minder aanvragen voor loonsteun bij NOW-loket

Nederlandse bedrijven die getroffen zijn door corona hebben opnieuw minder behoefte aan loonsteun. Uitkeringsinstantie UWV heeft na twee weken 8600 aanvragen binnengekregen voor de zesde periode van NOW-steun. Vorig kwartaal dienden nog 19.000 bedrijven een verzoek in.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Kennisbank Lees meer
Aanvraag tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in Purmerend
Aanvraag Bijzonder uitstel van belasting
Extra hulp voor ondernemers in Purmerend
Hoe bepaal ik het inkomen voor de Tozo aanvraag als zzp'er in Purmerend?
Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) in de gemeente Purmerend
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)
Aanvullende regelingen voor de Horeca, Detailhandel en Evenementenbranche
Start met het stappenplan van het Startersloket
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer