Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Hangen in de muziek | Hoe dat je kan helpen bij de verkoop van een product, dienst én jezelf

Frieda Bakker
29 september 2021

Ken je ze nog? Shows als ‘So you think you can dance‘ of X-factor? Ik keek soms naar de allereerste seizoenen. Maar wat heeft dat te maken met ondernemen? Veel! Of je nu danst, zingt, onderneemt of verkoopt, als je ‘hangt in de muziek’ ben je rustiger, neem je meer waar en ben je krachtiger. Oftewel… de beste versie van jezelf. Handig, als je onderneemt.  

Rake metafoor

Jullie gaan véél te snel. Je moet hangen, hangen in de muziek. Vóel het.” Zegt de choreograaf van ‘So You Think You Can Dance’ tegen de zenuwachtige dansers.

Ho, rustig aan. Opnieuw. Luisteren en hangen, hangen in de muziek.” De woorden van een van de coaches tijdens het repeteren voor de live-show van X-factor.

Deze opmerkingen kwamen in een tijdsbestek van een week voorbij, en ze bleven… hangen. Wat een leuke metafoor! Het is namelijk niet alleen toepasbaar in het zingen en dansen. Hoe vaak betrap je jezelf erop dat je te snel wilt of nú datgene op je stoep hebt willen staan wat je al zo lang wilt hebben? Ik denk dat een ieder wel een voorbeeld heeft.

In de rol als verkoper vertaalt zich dat naar het halen van targets of de noodzaak klanten binnen te moeten halen. Het is niet altijd makkelijk om rustig te blijven als dit spookt in je achterhoofd terwijl je praat met een potentiële klant.

Het resultaat is niet het directe doel

Die intentie, het binnen willen halen van de klant, daar is niets mis mee. Sterker nog, je bent ondernemer dus onderneemt. Als het echter de overhand krijgt in het contactmoment dan ga je de bietenbrug op. Loslaten. Het doel van het gesprek is een goede ontmoeting, met hopelijk een prettig gevoel bij beiden als resultaat. Niet meer en niet minder.

Zonder dat goede gevoel bij de potentiële klant is de kans op herhaling, terugkomen, aanbevelingen of werkelijk klant worden namelijk een stuk kleiner. Zonder dat goede gevoel bij jezelf houd jij het op lange termijn niet vol, want je werk kost teveel energie.

Te ver voorover

Als jij echter in je hoofd bezig bent met voornamelijk jouw doelen, dan is het lastig om je potentiële klant wérkelijk te zien en te horen. Je bent je daarnaast minder bewust van je eigen gedrag en houding in het moment. Je energie gaat, om het maar zo te zeggen, te ver voorover hangen en weg bij jezelf. Alsof je iets gretig wilt ‘pakken’. Diegene voor jou neemt dit waar. Ga zelf maar na. Je hebt het vast eens ervaren. Vond je het prettig? Waarschijnlijk niet.

Terug naar het midden: jij in het moment

Om te voorkomen dat je dit zelf doet, en dit gaat subtieler en soms sneller dan je denkt, is ‘hangen in de muziek’ zo’n leuke herinnering. Adem in. Adem uit. Je weet wat je doelen zijn. Je weet wat je weet. Goed… loslaten en hangen in de muziek. Je energie gaat vervolgens weer terug naar het midden, daar waar jij het beste BENT, en het gesprek verloopt een stuk natuurlijker en prettiger. Voor jullie allebei.

Succes!

Frieda Bakker

Frieda is coach en adviseur voor ondernemers met als specialisatie zelfinzicht. In haar benadering gaat ze uit van het idee dat jouw bedrijf een weerspiegeling is van jezelf. Jij hebt het immers gecreëerd. Ze past dit zelf succesvol toe als internationaal ondernemer, met onder andere topverkoper van kleinschalig wonen projecten in Amerika als resultaat.

Haar ervaring leert dat zowel succes als de werkelijke oplossing voor terugkerende problemen vaak eenvoudiger en dichterbij zijn dan gedacht wordt: bij jezelf. Het proces van her- en erkenning kan echter een uitdaging zijn. Daar ligt haar kracht en ondersteunt Frieda ondernemers in.

Samen met haar achtergrond als adviseur in de agrarische sector, het pionieren in onder andere de Tiny House Movement, en scholing en ervaring in nieuwe psychologie – verzorgt ze op een heldere manier sales coaching en sessies voor startende en bestaande ondernemers.    

Regionale kennispartners

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2022

Vanaf vandaag krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Je mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

Heropening samenleving zorgt voor fors meer cateringbedrijven

Er waren in mei 61 procent meer startende bedrijven in de horeca dan in dezelfde maand vorig jaar. Die stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de eventcatering, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) woensdag. Volgens hoogleraar Erik Stam heeft dat alles te maken met het wegvallen van de coronamaatregelen.

Lees meer